Luminosa написа:Мислите ли, че казармата прави мъжът - Мъж?! Нали имаше една такава приказка, че мъж, който не е ходил в казармата - не е мъж...
На този въпрос всеки може да си отговори сам. Мъжете, били в казарма по времето когато тя е била каквато трябва, повече мъже ли са от сегашните младежи, които изобщо не ходят?
И имат ли общо думите на тези които държат на тази теза (старите пушки) с техните сегашни действия? Дали промяната не е само в думите, не и в делата?
Със сигурност има положителни страни едно такова преживяване. Но има и страшно много отрицателни. Готино е да се научиш на ред в действията си. Тъпо е да бъдеш манипулиран от някакъв прост началник. Готино е в такава обстановка да завържеш здрави приятелства. Тъпо е да съществува онова разделение на "стари пушки" и "зайци", и то на място в което всички трябва да мислят по един и същи начин и да бъдат свои. Готино е само за някои, които в кръвта си искат да са войници. Тъпо е за други, които не смятат войните за нещо задължително.
Наред с това, че някои разправят че казармата е нещо велико, има много такива които биха предпочели никога да не са влизали там.
Едно се печели, друго се губи. Въпрос на предпочитание.
Аз не съм бил в казармата. Не ми е и притрябвало. Не се кефя на войните. Ако зависеше от мен това по цял свят да няма нито един войник и нито едно оръжие, щеше да е така.