Железният закон на капитализма

Място за релакс на кариеристи. Нама ограничения за темите. Всичко, което искате да обсъдите.

Железният закон на капитализма

Мнениеот apostol » 14 Май 2008, 01:10

ЖЕЛЯЗНОТО ПРАВИЛО НА КАПИТАЛИЗМА


Когато стане дума за американския бизнес модел неминуемо се стига до „правилото 80/20”. Какво ще рече това?...

Установено е, че в Америка 20 % от населението създава 80 % от благата и материалните ценности. Тези 20 % прибират, разбира се, 80 % от печалбите. Казано другояче, 80 % от населението нямат ума, трудолюбието и куража да започнат самостоятелна стопанска дейност. Те са и ще си останат изпълнители, които работят за останалите 20 %.

Да повторим: 80 % от населението на една страна получават и ще получават САМО 20 % от общата парична маса! Завинаги и навеки!

В този смисъл капитализмът е една много, много справедлива система. Тук ще отворя скоба. Положението на човечеството никак не е розово. Броят на населението на Земята расте ли, расте (планетата вече се населява от близо 7 милиарда души!).
Успоредно с това баницата (природни ресурси, полезни изкопаеми и пр.) става от ден на ден все по- малка. Всеки нов гражданин на нашата планета иска, разбира се, да яде. Но!...

Малцина са тези, които имат енергията, куража, ума и трудолюбието за самостоятелен, независим бизнес! 80 % от хората на земята са малко или повече обслужващ персонал и трябва да се задоволяват с трохи. Така е и така ще бъде! Защото, както вече загатнах, на тях им липсват някои много важни неща: образование, интелект, находчивост, трудолюбие, кураж…

Едно трябва да е напълно ясно. Основната причина за това, че 20 % от хората потребяват 80 % от ресурсите, е, че те произвеждат 80 % от тези ресурси. Останалите 80 % от населението потребява 20 % от ресурсите, защото произвежда само 20 %.
Това състояние на нещата на бива да се схваща като проблем! Това е висшата справедливост на капитализма. Глупавите, необразованите, ленивите, разпасаните, слабите и страхливите не заслужават по- добра участ.

Много хора са ме питали и продължават да ме питат: „Кога ще се оправи България?” Те, сиромашките, не разбират, че България никога, ама никога не е била по- добре. Това, че питащите принадлежат към гореспоменатите 80 % и НИКОГА няма да се оправят, е един съвсем друг въпрос. Точно този въпрос се стремя да изясня с тази си публикация.

Ще завърша със следното: напоследък се наблюдава една съвсем реална тенденция. Тези 80/20 бавно, но сигурно се превръщат в 90/10.
Така например последните статистически проучвания недвусмислено показват, че само 7 % от българите успяват да пестят. Само 1 % от българите пък не си знаят парите.

Ще го кажа по друг начин. Предприемчивите, изобретателните, находчивите, трудолюбивите и смели хора стават от ден на ден все по- малко. Те са вече не 20 %, а 10 % от цялостното население на планетата.

Та тези 10 % от населението ще теглят общата колесница напред и ще осигуряват ЦЕЛИЯ прогрес на човечеството. И ще прибират съответно 90 % от парите. Но!... Те, разбира се, заслужават всяка стотинка, която са спечелили и ще спечелят!

Животът е много справедлив- на този свят всеки получава точно това, което заслужава! Повечето българи все още не могат да проумеят и да се примирят с простичкия факт- те са бедни и завинаги ще си останат бедни, защото НЯМАТ ПОТЕНЦИАЛА ДА БЪДАТ БОГАТИ!
Изкривената от комунизма българска психика не МОЖЕ ДА СЕ ПРИМИРИ С НЕРАВЕНСТВОТО. Е, ще се наложи да се примири! Защото друг път няма…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
**********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com
apostol
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 195
Регистриран на: 20 Дек 2007, 17:17
Местоположение: София


:(

Мнениеот eser » 14 Май 2008, 08:28

:(
Колкото и да не ни харесва "грубия" и "прям" начин на описване на нашето ежедневие от страна на Апостолов.
За жалост фактите са такива.
Успех на всички.
Аватар
eser
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 55
Регистриран на: 07 Апр 2008, 15:50

Прям, но не и груб

Мнениеот apostol » 18 Май 2008, 02:04

Че съм прям, прям съм. Такава е и целта на тези форуми. А не шикалкавенето и усукването.

На защо да съм груб? Не може да си мамино синче, да си расъл в саксия и да очакваш, че ще имаш успех в бизнеса. Необходими са здрави лакти и здрави гащи. Това е истината, а ако на някого това не се харесва, да не се захваща с бизнес и кариера изобщо!
**********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com
apostol
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 195
Регистриран на: 20 Дек 2007, 17:17
Местоположение: София

Мнениеот Mar7 » 07 Окт 2011, 09:45

г-н Апостолов бях съгласен напълно с вас до едно време.

Да тезата Ви е вярна за нормалния свят, тоест за развитите страни. За тези географски ширини съм съгласен с вас, че се ценят упоритостта, трудолюбието, иноваторството, интелекта, насърчават се иначемислещите и предприемчивите, ценят се честността, спазването на законите, гражданската позиция и мн.др.Те са ключ към успеха и проспиритета на индивида и обществото като цяло. И до голяма степен там в тези страни съдбата и успеха на дадения индивид зависят изключително много от неговите качества и усилията които той полага.

С други думи гениалния американски предприемач и изобретател Стив Джобс (лека му пръст) ако се беше родил в България, а не в Сан Франциско, Калифорния,САЩ щеше най-вероятно да е на никого неизвестия бай Стефан шлосера кандидат пенсионер с пенсия от 150 лв, а неговите внуци кандидат емигранти или бачкатори за по 350 лв. примерно ...!?!?


В България не се цени кой какво образование има какви умения и дипломи, качества и тн.Важното е да си човек на правилния човек да се подмазваш и да доносничиш и да си затваряш очите.

Ами вижте кои са най-богатите хора днес в България, вижте кои са кумирите на нашите деца, кой са ВИП персоните !?!

Почти всички днешни милионери/милиардери са излезли от партията майка и ДС.
Те са нито интилегинтни, нито имат качествата да управляват големи капитали, не са родени ръководители и лидери, а жалки подмазвачи, доносници и национални предатели.Затова и разпродадоха заводите за скраб и хората останаха на улиците,ограбиха спестяванията и пенсиите на българите, съсипаха бизнеса с корупционни практики и рекет,съсипаха българските курорти и туризма.И българския народ оскотя и превъртя от бедност, мизерия, безизходица.

Затова и младите и амбициозни хора в България масово емигрират, защото тук не се успява с честност,упоритост и трудолюбие.Защото да си платят сметките и да си купат някаква храна за тях не е живот, а оцеляване на ръба ! Защото искат да пътуват да се развиват да имат достойни старини и добро бъдеше за техните деца и внуци !

Какво развитие в тази страна какви 5 лв. какви 80/20 %...!??


Препоръчвам Ви да чуете едно от скорошните предавания на Диана Найденова по Дарик радио "Челюсти" :

http://darikradio.bg/uploads/audio/201109/path_2709.mp3

Цитат д-р Николай Михайлов от предаването :

"...Чисто и просто не съществува закон в България...Не случайно тази страна бива системно и продължително от последните десетилетия ОБЕЗЛЮДЯВАНА ! Хората си ЗАМИНАВАТ !
Остават хора ..демографската картина е ОПОСТОШИТЕЛНА за така наречения исторически оптимизъм за всички, които имат патриотични настроения.Защо, защото СИ ОТИВАТ ХОРА КОИТО СТРОЯТ ЖИВОТА, по силата на своята жизненост, по силата на своето въображение...Остават хора, които са в пасивната позиция, които са КВАЗИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СЪЩЕСТВА дотирани от ДЪРЖАВАТА и освен това много лесни за медийна обработка.....!?!?! "
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:36
Местоположение: Куртово конаре


Назад към Релакс. Почини от работата!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта