Напускане на работа по време на майчинство

Въпроси всякакви - отговори полезни.

Напускане на работа по време на майчинство

Мнениеот jiji » 29 Авг 2008, 08:40

здравейте,
в момента съм в майчинство и си търся нова работа - детенцето ми е на 1 годинка и не знам като си намеря нова работа как да известя работодателя си - с един месец предизвестие /при положение че вече си имам заместник/ или направо напускам. Освен това имам 41 дни платен отпуск / от миналата година и от тази/.
Може ли да ме посъветвате какви са ми правата в случая - притеснявам се да не би да не ми платят отпуската като напускам ако напусна без предизвестие. И мога ли да си прехвърля майчинството на майка ми /самоосигуряваща се /
jiji
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 29 Авг 2008, 08:34


Мнениеот Ilijana » 29 Авг 2008, 12:53

Здравей, jiji! Добре дошла на форума! :D

Винаги можеш да си намериш нова работа и да подадеш молба за напускане при стария работодател. Трябва да спазиш 1-месечния срок на предизвестие, стига в договора ти да не е предвиден друг срок. можеш да се разбереш с работодателя и да напуснеш преди този срок - по взаимно съгласие. Мисля, че това не е проблем за жена в майчинство, защото работодателят и без това не те използва като активен служител/работник. :)

Всички отпуски трябва да ти бъдат дадени за ползване или изплатени/компенсирани от работодателя. Но, ако напускаш без предизвестие и работодателят не е съгласен с това (няма взаимно съгласие), ще му дължиш обезщетение в размер на възнаграждението ис за неотработеното предизвестие. С тази сума, фактически, ще ти бъде намалено плащането, което трябва да ти бъде изплантено за отпуските.

Можеш да прехвърлиш майчинство на майка ти, но само ако работи на трудов договор. Консултирай се със счетоводител, дали тя не може самонаемането да превърне в трудов договор със своята фирма.


Ще ти цитирам Кодекса на труда:

Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (загл. изм. - дв, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) През време на отпуск по предходните алинеи на майката (осиновителката) или на лицето, което е поело отглеждането на детето, се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползува отпускът, се признава за трудов стаж.

--------------- ----------------

Обезщетение за неспазено предизвестие

Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.
------------------------------------------------------------

Обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск

Чл. 224. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползувания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Обезщетението по предходната алинея се изчислява по реда на чл. 177 към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.
-------------------------------------------------------------

Общи основания за прекратяване на трудовия договор

Чл. 325. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;


Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя с предизвестие

Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.
---------------------------------------------------------------------------

Забрана за парично компенсиране

Чл. 178. Забранява се компенсиране на платения годишен отпуск с парични обезщетения освен при прекратяване на трудовото правоотношение.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот jiji » 31 Авг 2008, 20:54

Ilijana,
много благодаря за изчерпателния отговор :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
jiji
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 29 Авг 2008, 08:34


Назад към Практически съвети на Кариеристката Кака Мара

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron