Предстои ми съкращение/уволнение, моля Ви, помгнете ми...

Въпроси всякакви - отговори полезни.

Предстои ми съкращение/уволнение, моля Ви, помгнете ми...

Мнениеот laverita » 05 Яну 2010, 19:32

Здравейте, бих искaла да знам правата си конкретно в моя случай и какво да очаквам като законово обещетение. Работя във фирма от 2 месеца завършени и в началото на 3-ти, и тези дни ми казаха, че ми предстои съкращение (до колкото знам трябва писмено да ме уведомят). Договора ми е безсрочен и с предизвестие от 30 дни, за която и да е от страните. В момента получавам и 50% от НОИ, поради майчинството, което прекъснах, за да започна работа. Споменавам го, защото не знам може да има някакво значение, все пак реалното изтичане на срока на майчиството ми е през юли 2010 г.
Моля Ви, обяснете ми подробно какво да подпиша и при какви условия т.е., какви членове трябва да пише в писменото предизвестието, ако изобщо ми връчат такова и какво трябва да пише в заповедта за уволнение/съкращение?
Има голяма вероятност да ме измамят, тъй като преди два дена ме заплашиха, че ще ме уволнят дисцилинарно и ми връчиха сама да си подам молбата за напускане, но мъжът ми им се опъна и каза, че това няма да стане. Днес, явно шефовете размислили, ми казаха, че ще ме съкращават (но устно го казаха). Хората са мушенници и има голяма вероятност да ме ИЗМАМЯТ. Поради това, Ви моля, да ми напишете като на първолак какво да гледам в предизвестието или заповедта за уволнение и съкращение и какво да очаквам като законово обещетение?
Интересува ме и годишния платен отпуск дали ще ми бъде изплатен, тъй като съм само от 2 месеца (до колкото знам трябва да са 6 месеца за да имам право на такъв), но причината да нямам 6 месеца ве пак не е в мен, тъй като те ме съкращават?
Сърдечно Ви благодаря.
laverita
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Яну 2010, 19:28


Мнениеот ivayllo » 09 Яну 2010, 18:58

Годишен отпуск едва ли ще ти бъде изплатен защото нямаш неоходимото работено време за да ти го платят (няма значение че ТЕ са виновните за прекратяване на трудовите ви взаимоотношения) , това че те съкращават могат да ти го кажат писменно но могат и устно.Въпроса е че когато те съкращават трябва да обяснят причината поради която те съкращават (дали се ПРЕКРАТЯВА ЩАТНАТА БРОЙКА , дали си ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНА и т.н.) . Ако ти кажат ще просто нямат нужда от човек на тази позиция това означава че съкращават щатната бройка и те НЯМАТ ПРАВО да назначават на тази длъжност друг човек в доста дълъг период от време ;)
Аватар
ivayllo
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 65
Регистриран на: 10 Авг 2009, 19:35


Назад към Практически съвети на Кариеристката Кака Мара

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 2 гостаcron