Бих желала да инвестирам, но не знам в какво!

Въпроси всякакви - отговори полезни.

Бих желала да инвестирам, но не знам в какво!

Мнениеот Кака Мара » 15 Окт 2007, 10:37

Публикувам във форума писмо, което сме получили от Ани. Мисля, че тук тя ще получи по-добър съвет, отколкото този, който бих могла да дам аз.

Имам нужда от сериозан съвет

Здравейте! Лутам се из собствените си мисли почти 2 месеца и все още не се решавам каквои накъде,което ме навежда че трябва да попитам някои по вещ!Имам си страхотна професия,която упражнявам успешно вече почти 15 години,но не в БГ.Аз съм музикант. Но за съжаление в БГ няма никакъв смисъл да я практикувам-това съм го решила със сигурност!Нямам повече възможност да пътувам, за това се устройвам в БГ.За годините,които поработих навън,успях да събера една прилична сума,която бих желала да инвестирам,но незнам в какво!Тръгвам първо от личните си страхове че не мога сляпо да се хвърля в някакъв бизнес,от които НИщО НЕ РАЗБИРАМ!Да не говорим,че сляпо също не бих се доверила току така на друг човек да ръковоги бизнес с мои пари,от които НИщО НЕ РАЗБИРАМ.

Имам няколко въпроса към вас и ми се струва,че ще ме ориентирате!

1.предлагат ли се някъде в София няколко месечни курсове за професионална преклалификация.

2.Има ли някъде фирма която може да ми помогне професионално в търсенето на пазарна ниша или да направи маркетингово проучване.четох във вашият сайт за Пловдивска регионална организация,която помага на такива хора като мен.дали в София има подобна организация и коя е тя!?

3.Дори при общоиният анализ на собствените си качества,знания и възможности знам,че тепърва ще трябва да уча доста неща,особено след като нямам икономическо образование!Мисля че доста полезни неща прочетох в сайта Ви,за което горещо ви благодаря!ще чакам с нетърпение да ми пишете!
С уважение:Ани


Ани, не искам да бързам преди да съм ти отговорила каквото и да било. Ще обмисля нещата и ще ти пиша във форума след малко. Междувременно можеш да чуеш мненията на другите посетители на форума. :D
Никога не е късно да направите кариера!
www.karierist.com
Аватар
Кака Мара
Модератор
Модератор
 
Мнения: 125
Регистриран на: 07 Яну 2007, 01:00


Мнениеот Кака Мара » 25 Окт 2007, 11:29

Уважаема Ани,


Най-напред бих искала да Ви кажа, че наистина организирането и ръководенето на собствен бизнес не е лесна работа за човек, който няма необходимата подготовка.

Трябва да се разграничават две неща: предприемачество и мениджмънт. Първото изисква да имате идея за бизнес и за начина да получавате печалба /стратегия/. Второто е непосредственото управление на бизнеса /тактика/. Докато предприемачът не винаги притежава достатъчно административни познания за организацията на документооборота, движението на паричните потоци, управлението на персонала и т.н., то тези познания са сред основните, които се изискват от един мениджър. Ако фирмата е малка, то собственикът съчетава и двете функции /на предприемач и управител/.

Затова, за да имате успешен бизнес, трябва да сте предприемач и да имате познания за управлението на фирмата /или да наемете управители-мениджъри, които да контролират ежедневната работа на фирмата/. От писмото Ви виждам, че в момента още нямате идея и познания в управлението на фирмата. Затова Ви препоръчвам да направите инвестиции най-напред в собственото си образование /както вече сте се ориентирали/. Идеята за бизнес може да се роди спонтанно и не бива да избързвате.


1. Предлагат ли се някъде в София няколко месечни курсове за професионална преквалификация.

Има доста голям избор на курсове за преквалификация. София в това отношение има най-голям избор. Не мога да Ви препоръчам конкретна обучаваща организация, но мисля, че тук ще намерите доста предложения за гр.София.

Съветвам Ви първо да се определите с това, каква точно квалификация искате да придобиете и после да търсите целенасочено. Ако сте твърдо решена да започнете собствен бизнес, добре е курсовете да бъдат „Управление на малка фирма” или нещо подобно.

2. Има ли някъде фирма която може да ми помогне професионално в търсенето на пазарна ниша или да направи маркетингово проучване. Четох във вашият сайт за Пловдивска регионална организация, която помага на такива хора като мен. Дали в София има подобна организация и коя е тя!?

Бих Ви препоръчала да се обърнете към Търговско-промишлената палата и към Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия.

3. Дори при общият анализ на собствените си качества, знания и възможности знам,че тепърва ще трябва да уча доста неща,особено след като нямам икономическо образование! Мисля че доста полезни неща прочетох в сайта Ви, за което горещо ви благодаря! Ще чакам с нетърпение да ми пишете!

Радвам се, че информацията на Кариерист Ви помага.
Отговарям Ви във форума, защото тук ще имате възможност да чуете мненията и на други хора. Ако имате наистина лични въпроси, можете да ми пратите „лично съобщение” във форума.

Успех!
Никога не е късно да направите кариера!
www.karierist.com
Аватар
Кака Мара
Модератор
Модератор
 
Мнения: 125
Регистриран на: 07 Яну 2007, 01:00

Мнениеот Гост » 16 Ное 2007, 13:29

Мисля, че книгите на Робърт Киосаки, както и играта “Cashflow 101” , която е преведена на български език, могат много да помогнат на Ани във вземането на решение какво точно иска. Да инвистира и в какво да инвистира или да започне собствен бизнес .
Ето линк към издателство Анхира, което е закупило авторските права върху книгите и играта на г-н Киосаки. Там се организират и курсове по финансова грамотност и възможност да се играе играта Потоци пари 101 в група от 6 човека.
http://knigi.anhira.com/finansi.php
Гост
 

Мнениеот biznes g1rls » 12 Юли 2009, 17:25

zanimavam se proizvodstvo na betonovi izdelia t1rsq investitor imam izgradena t1rgovska mrega
biznes g1rls
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Юли 2009, 17:12


Назад към Практически съвети на Кариеристката Кака Мара

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron