Страница 1 от 1

Странен въпрос за трудовата книжка

МнениеПубликувано: 14 Дек 2007, 12:21
от Mihaelaaaa
Случаят ми е такъв преди 2 год. започнах работа в едно казино естествено искаха трудова книжка и т.н., аз им представих такава (тя ми беше първата, следователно те ми я издават. Напуснах работа след около 20-25 дена(едновременно семейни причини и некоректен работодател). Сега искам да започна нова работа и естествено изискват трудова книжка. Обаче не искам да влизам в контакт със стария ми работодател (неприятна работа. Не ме интересува някакъв стаж от 20 дни.
Незнам всъщност дали са ми я издали преди да напусна...
Надявам се да не са....и в момента да нямам трудова книжка...
Въпросът ми е може ли при новият ми аботодател да напиша декларация, за издаване на първа трудова книжка, и той да ми издаде такава след като аз не съм сигурна, дали имам или не такава....
И ако не е възможно как аз лично мога да проверя това без да влизам контакт с работодателя си?

Благадаря предварително

Re: Странен въпрос за трудовата книжка

МнениеПубликувано: 14 Дек 2007, 13:50
от Ilijana
Здравей, Mihaelaaaa! Добре дошла на форума! :D

Докато Кака Мара я няма - ще ти кажа, какво мисля по въпроса. :D


Mihaelaaaa написа:Незнам всъщност дали са ми я издали преди да напусна...Надявам се да не са....и в момента да нямам трудова книжка...
И ако не е възможно как аз лично мога да проверя това без да влизам контакт с работодателя си?


Всички издадени трудови книжки са регистрирани в Инспекцията по труда по адресната регистрация на работодателя. Следователно, можеш да се обърнеш към ИТ и да направиш запитване, дали имаш издадена книжка.

Mihaelaaaa написа:Въпросът ми е може ли при новият ми работодател да напиша декларация, за издаване на първа трудова книжка, и той да ми издаде такава след като аз не съм сигурна, дали имам или не такава....


По закон трудовите книжки се съхраняват не при работодателя, а при работника. Работникът е задължен да преставя книжката, когато трябва нещо да се впише в нея. Когато работникът напуска, работодателят му предава книжката срещу подпис /ако тя е при работодателя/ или изпраща покана с обратна разписка да си прибере книжката.
Следователно, ако нямаш изпратена покана, вероятно е да нямаш издадена книжка. Но, за да си сигурна, провери в инспекцията по труда. Не е хубаво да декларираш пред новия работодател, че нямаш книжка, а той при регистрация да научи, че имаш такава.
Друга възможност е направо да кажеш на новия работодател, че не си сигурна, дали имаш книжка и той сам да провери в Инспекцията по труда.