Ще си правя сайт!

Как да направим и развием бизнес в Интернет. Как да печелим в мрежата.

Ще си правя сайт!

Мнениеот Гост » 13 Яну 2009, 13:34

Колеги задравейте,
отдавна цъкам в сайта...харесва ми!
Имам идея за собствен сайт, а ми трябва помощ. Ето и конкретните въпроси, които ме интересуват:(':>?:')
1. Правната страна на нещата - има ли наредба, която урежда въпроса, кое в разрез с закона, юридическо лице ли трябва да съм...или може и физическо за да стартирам сайт..и ако зависи, от кое? Има ли нормативни актове, които третират процеса? С две думи трябва да съм наясно с закона.
2. За счетоводството - какво такси плащам, има ли данъци, ако имам някакви приходи от сайта(реклама или др.), как ще ги отчитам.
3. Как да избера дизайнер? Не е ли по добре да си наема такъв? Коя фирма или сайт са утвърдени в Уеб дизайна?Как да се предпазя от кражба на идея(интелектуален труд - това е въпрос, който наистина ме притеснява, ако може да наблегнем на него)?
4. Нямам си и идея от цените на рекламите в топ сайтовете. Ориентирайте ме! Това е важно за да си подготвя плана за приходите и разходите.
5. Какво ще ме посъветвате от вашия опит!

Ще се радвам ако получа вашите насоки дори под формата на линкове или насочваща информация, защото по този начин ще спестя ценно време!
Благодаря ви!
Гост
 


Re: Ще си правя сайт!

Мнениеот _bioHAZArd_ » 13 Яну 2009, 13:49

kakafon написа: Как да избера дизайнер? Не е ли по добре да си наема такъв? Коя фирма или сайт са утвърдени в Уеб дизайна?Как да се предпазя от кражба на идея(интелектуален труд - това е въпрос, който наистина ме притеснява, ако може да наблегнем на него)?


Можеш да работиш с рекламна къща, уеб дизайнерска къща или дизайнер на свободна практика. Лошото е при тези дизайнери е че след направата на уеб сайта, може да не ги намериш повече за да променят нещо и така нататък. Отделно няма да може да ти пуснат фактура за да удостовериш разходи. Във всички случай изисквай изходния код на уеб сайта + всички детайли за домейна и хостинга. Трябва да си сигурен че домейна и хостинга са регистрирани на твое име, а не на фирмата, която ти прави сайта. Защото дефакто после контрола върху тях остава във фирмата. Какъв тип сайт искаш да разработваш ?
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Ное 2008, 14:02

Мнениеот Гост » 13 Яну 2009, 13:53

Това за притежанието на домейна е много ценно ...благодаря ти!
Ето и първия ама абсолютно полезен съвет, който получих. :okk: :la:
Имам всъщност две иде - за рекламен сайт и за посреднически.
Гост
 

Re: Ще си правя сайт!

Мнениеот Ilijana » 13 Яну 2009, 15:35

Здравей, kakafon! Добре дошъл на форума! :)

kakafon написа:1. Правната страна на нещата - има ли наредба, която урежда въпроса, кое в разрез с закона, юридическо лице ли трябва да съм...или може и физическо за да стартирам сайт..и ако зависи, от кое? Има ли нормативни актове, които третират процеса? С две думи трябва да съм наясно с закона.

Ако правиш сайт за собствено удоволствие и без да искаш да печелиш от него, нищо не се изисква - просто правиш сайт и ... това е. :) Бизнес-сайтовете изискват да има юридическо лице,което да притежава сайта - ООД, ЕООД,ЕТ. Трябва да има фирма, регистрирана по българското законодателство.

kakafon написа:2. За счетоводството - какво такси плащам, има ли данъци, ако имам някакви приходи от сайта(реклама или др.), как ще ги отчитам.

Всички печалби от продажби на стоки и/или услуги чрез интернет-мрежата се осчетоводяват по стандартен начин, както и за фирмата, действаща извън интернет. Данъците и такси са доста - най-добре е да потърсиш консултация от счетоводител, защото изглежда, че няма да можеш да се справиш сам.

Имай предвид, че ще се налага да плащаш и за домейн (името на сайта), хостинг (мястото на сървър, откъдето сайтът ти ще е достъпен за интернет-мрежата), за изработването на самия сайт и за неговата поддръжка (ако ще я извършва друг човек или фирма).


kakafon написа:3. Как да избера дизайнер? Не е ли по добре да си наема такъв? Коя фирма или сайт са утвърдени в Уеб дизайна?

Може да се купи готов дизайн или да се наеме дизайнер/фирма, които ще ти го избаротят според твоето желание.

Искам да обърна твоето внимание върху една "дреболия" - не дизайнът прави сайт, а системата, която го управлява. Дизайнът е само "витрината", зад която се крият сложни скриптове. Важно е още на първоначалния етап да си избереш такъв начин на управление на съдържанието на сайта, който ще може да се подобрява в последствие и да ти върши добра работа. Дизайнът по-лесно може да се промени, отколкото систeмата, която управлява целия процес.

kakafon написа:Как да се предпазя от кражба на идея(интелектуален труд - това е въпрос, който наистина ме притеснява, ако може да наблегнем на него)?

Какво точно мислиш, че може да се краде от твоя сайт?

kakafon написа:4. Нямам си и идея от цените на рекламите в топ сайтовете. Ориентирайте ме! Това е важно за да си подготвя плана за приходите и разходите.

Ти да рекламираш или да рекламират при теб?

kakafon написа:5. Какво ще ме посъветвате от вашия опит!

Ще посъветвам най-честно - предай работата на специалисти. Изработката на сайт не е толкова лесен процес, колкото изглежда. Направи техническо задание, изброи изискванията си и дай на хората да ти направят хубав сайт. Избери такъв, който ще можеш сам да управляваш (да допълваш и сменяш информацията, да слагаш реклами и т.н.) след кратко обучение от производителя на сайта.

Ще ти пратя лично съобщение във форума.
Последна промяна Ilijana на 13 Яну 2009, 16:39, променена общо 1 път
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот _bioHAZArd_ » 13 Яну 2009, 15:58

Ilijana - само пропусна да обясниш колко време ще му трябва да се научи да управлява системата за управление на съдържанието :) Което не е малко. Има и системи при които промените които искаш изискват сериозно програмиране :k\o:
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Ное 2008, 14:02

Мнениеот Ilijana » 13 Яну 2009, 16:32

_bioHAZArd_ написа:Ilijana - само пропусна да обясниш колко време ще му трябва да се научи да управлява системата за управление на съдържанието :) Което не е малко. Има и системи при които промените които искаш изискват сериозно програмиране :k\o:

Е... пропуснах това-унова :) Не е възможно да се опише всичко само в един пост (или в два или в три, четири...) ;)

Промените в системата трябва да се правят от специалист, най добре точно този, който е изградил първоначалната система са сайта. Обучението не е толкова страшно, стига човекът да не иска да администрира, а само да управлява на потребителско ниво.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Гост » 13 Яну 2009, 16:41

Илияна,
благодаря за приветствието. Та на въпросите:
1. Сайтовете всъщност ще са бизнес. Мисля да печеля от популярност от там от реклама има вариант и за платени ъкаунти. Товали значи бизнес според теб (защото много не ми е ясно)?
2. Идеята която имам, аз си я мисля за уникална( сигурно съм се надценил :lol: ) и по тази причина се страхувам предоставяйки я на дизайнерска къща за предложение и разработка, дали няма опасност да се случи интелектуална кражба .... просто няйко с много пари му харесва ...префасонари я леко и готово. :roll: Замисляйки се сега това може да се случи и много след като сайта види бял свят! Все пак има ли нещо, което не знам по този въпрос?
3. Интересува ме какви пари аз трябва да дам за реклама, защото това е логичния път на процеса( първо да рекламират мен) а с този въпрос ще ми стане ясно колко би струвала рекламата на моята платформа(ясно ми е пък че това зависи от популярността на сайта от насочеността му и т.н)
За другите отговори много ти благодаря!
:idea:
Гост
 

Мнениеот Ilijana » 13 Яну 2009, 20:47

kakafon написа:1. Сайтовете всъщност ще са бизнес. Мисля да печеля от популярност от там от реклама има вариант и за платени ъкаунти. Товали значи бизнес според теб (защото много не ми е ясно)?

Да смятаме, че бизнесът е всичко, което ти носи пари. Разбира се, че можеш да искаш да ги криеш и да минаваш между капките (има начини:)), но за сериозен сайт това не е хубаво, а и не удобно. Освен това, рекламодателите със сигурност ще искат от теб финансови документи (фактури),а като физическо лице няма да можеш да им ги представиш.

kakafon написа:2. Идеята която имам, аз си я мисля за уникална( сигурно съм се надценил :lol: ) и по тази причина се страхувам предоставяйки я на дизайнерска къща за предложение и разработка, дали няма опасност да се случи интелектуална кражба .... просто няйко с много пари му харесва ...префасонари я леко и готово. :roll: Замисляйки се сега това може да се случи и много след като сайта види бял свят! Все пак има ли нещо, което не знам по този въпрос?

Казвам ти, за да нямаш илюзии по въпроса - да, всеки дизайн може да бъде откраднат като идея, концепция или изцяло, до последната точица. Друг е въпросът, че сериозен човек в интернет няма да го направи, за да не се излага, а несериозните не правят сайтове, които посещават сериозни хора. :)

Дизайнерът или фирмата, които са ти продали уникален дизайн и след това са го ползвали за други цели, автоматик се прощават с реномето си и излитат от пазара. Не знам, дали има доста такива, да рискуват. :) Между другото, цените на уникален дизайн започват от 500 евро и нагоре - зависи от доста неща.

Не знам, дали знаеш "още нещо по този въпрос", но ще ти обърна вниманието върху факта, че дизайнът преди да стане готов сайт, трябва доста да се работи, за да могат скриптовете да си вършат работата. Имай предвид това, защото може да имаш проблем, ако дизайнът и сайтът се правят от различни хора/фирми.


kakafon написа:3. Интересува ме какви пари аз трябва да дам за реклама, защото това е логичния път на процеса( първо да рекламират мен) а с този въпрос ще ми стане ясно колко би струвала рекламата на моята платформа(ясно ми е пък че това зависи от популярността на сайта от насочеността му и т.н)

Цените за 1000 импресии - от 5 до 18 лв. средно, за клик - от 0,12 лв. и нагоре. Изработването на банери - от, да кажем, 50 до 250 лв. за бройка. Колко ще излезе цялата рекламна кампания, зависи само от бюджета, който смяташ да отделиш за целта. :)
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Гост » 14 Яну 2009, 13:36

Благодаря ви на всички за отговорите и специално на теб Илияна!
Само един последен въпрос: Какво значи собственост върху хостинга?
Малко ми се объркаха понятията вече.
Гост
 

Мнениеот Ilijana » 14 Яну 2009, 13:45

kakafon написа:Какво значи собственост върху хостинга?

Хостингът е мястото на специален сървър, от където сайтът ти е достъпен за Интернет. Това място си го купуваш (наемаш) от фирмата, предлагаща хостинг-услуги, за определен период от време - например, за една година.

Съществува собственост върху домейн - името на сайта. Тази собственост я купуваш също за определен периодот време (например, за една година) от фирмата, представляваща "главния" продавач на домейни (.com, .net, .info, .org ...) или от Регистър БГ (.bg). Ставайки собственик на домейн, вече можеш да го продаваш или сам да си го ползваш.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Гост » 15 Яну 2009, 09:55

И накрая ...импресията един цикъл на банера ли е? :oops:
Гост
 

Мнениеот Ilijana » 15 Яну 2009, 12:38

kakafon написа:...импресията един цикъл на банера ли е? :oops:

Импресия = едно "показване" на банера. Например, ако банерът се намира на всички страници на някой сайт и този сайт е посетен от 100 души, всеки от които е разгледал средно по 5 страници => има 100*5=500 импресии общо.

Съществуват специални програми (броячи), които регистрират брой импресии и брой кликове.
Последна промяна Ilijana на 16 Яну 2009, 18:13, променена общо 1 път
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Гост » 16 Яну 2009, 17:54

Благодаря ви за отговорите!
Гост
 

Мнениеот Гост » 17 Яну 2009, 13:55

Колеги, искам да ви помоля за някакви отзиви за курсовете на Апостол. :roll: :?: Никъде не открих нещо по този въпрос.
Моля самият той да не пише нищо тук, защото достатъчно изчерпателно е представил себе си. :idea: Трябват ми независими мнения. :o-o-o:
Исках да пусна отделна тема за това, но не можах да преценя кой е подходящият раздел.
Гост
 

Мнениеот berov » 17 Яну 2009, 18:36

1. Не мисли, че идеята, която имаш за сайт е уникална. Провери скриптовете (готовите платформи) дали вече не са разработили нещо такова. А т. нар. скриптове са и с лицензи, така че нагазиш ли в тяхна територия - става малко куцо. Когато тръгнах да се занимавам със сайтове (с определена цел) си помислих, че откривам топлата вода - уви! Не беше така!

[съобщението е изтрито от модератора, защото не отговаря на условията на форума]
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 156
Регистриран на: 02 Мар 2008, 14:19

Следваща

Назад към Бизнес в Интернет

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron