Ще си правя сайт!

Как да направим и развием бизнес в Интернет. Как да печелим в мрежата.

Мнениеот Гост » 18 Яну 2009, 10:44

Вероятно си прав, човек си мисли доста неща преди да си е направил проучването и равносметката. Мисля, че минахме(ние сме екип от 2-ма) през този период..... нормалния ход на една бизнес идея, а именно:
1. формулирахме самата идея - същност, клиенти/потребители, конкуренция.
2. предимстава недостатъци, възможности и заплахи
3. маркетингово проучване и маркетингов план.
4.план на приходите и разходите...план на паричния поток.
(ако пропускаме нещо важно ни кажете)

Трупаме сведения все още обмисляме внимателно нещата.
Трябва да ви кажа, че се простихме с доста от първоначалните си илюзии в хода на тези 4-ти точки. Оказа се наистина, че не сме толкова уникални колкото си мислим и имаме много повече работа от колкото си представяхме. Ама какво по-хубаво от това да знаеш в действитъелност къде се намираш и какво точно ти предстои.
А и толкова много полезни съвети получих от вас тук....
Гост

Мнениеот Ilijana » 18 Яну 2009, 14:11

kakafon написа:ако пропускаме нещо важно ни кажете

Трудно е да се каже, дали сте пропуснали нещо, без да се видят четирите точки, които си посочил. Като цяло, действали сте правилно.

Стана ми интересно - сами ли сте си правили маркетингови проучвания и маркетинговия план? Останах с впечатлението, че сте нови в този вид бизнес, а маркетинга е доста сериозно нещо и се прави от специалисти в дадена област (по-точно, области - в областта на маркетинг като наука и в областта на интернет, който предлага специфични пазари).

Само да ви подсетя малко (като специалист по маркетинг в интернет :)), направете си два плана за развитие (това е вид бизнес-план, включващ 4-те точки, които си посочил и показващ по месеци развитието на бизнеса ви през първите, да кажем, 3 години) - първият план - "оптимистичен" и вторият - "песимистичен". В първият отчетете най-възможно добро развитие на бизнеса ви (отчитайки все пак реалиите), а во вторият отчетете "сбъдването на всичките ви страхове" (т.е. какво ще се случи ако всички най-вероятните проблеми, които сте открили, наистина ще се случат). Истината е някъде по средата. :)

В паричния поток отчели ли сте, че трябва да имате пари да поддържате бизнеса си поне 1 година, без да разчитате на някакви доходи?
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Гост » 18 Яну 2009, 14:48

Илияна, трудно е да се каже че сме професионалисти, но аз съм писал бизнес план по програма на Министерство на икономиката и UNDP, който съм спечелил. Използвам опита, който придобих тогава и напълно го прилагам сега тук по всички стъпки на бизнес планирането. Вероятно маркетинговото проучвани и стратегия е нещо много повече от това, което аз си мисля, че е...но преценката ни е че е достатъчен за мащабите на начинанието, което предприемаме( да не остане някой с впечатление, че искаме да катурнем Google :lol: )
В плана за приходите и разходите и в плана за паричния поток съм се постарал да предвидя всички разходни пера + 10% за непредвидени разходи на база на месечен разход. Ако трябва да говорим за приходи обаче ясно ни е, че можем да ги очакваме чак след 6-тия месец( така го предвиждаме), освен това сме си направили едни умерени прогнози (но все пак прогнози), които са направени на личната преценка за каква месечна приходна сума си струва да продължаваме този бизнес. Важно е да имаш таргет .....това ти дава ясна картинка към какво се стремиш и постигайки го какво печелиш..
Съвета ти обаче е добър ......и ще сметнем нещата както каза. :idea:
Гост

Мнениеот Ilijana » 18 Яну 2009, 15:09

kakafon написа: аз съм писал бизнес план по програма на Министерство на икономиката и UNDP,

Къде, къде и ние можем да видим тази програма?:D

kakafon написа: ....който съм спечелил.

Честито! :ok:

Вече съм много впечатлена. Няма ли поне малко да намекнеш, в каква област смятате да конкурирате Гугъла? :) Партьори търсите?

Сетих се да те питам още нещо: Предвидихте ли разходи за СЕО?
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Гост » 18 Яну 2009, 18:52

Проекта, който писах е по програма jobs. Става дума за така наречения "Проект 100"! Питай google :wink: , той знае. Освен това, скоро четох и за проект "Техностарт"...също подобен. Има много начини за грантово финансиране, въпроса е да имаш идейка и да я моделираш според изискванията.
Илияна, не сме предвидили обаче разходи за CEO (това до колкото знам е оптимизация на енджина). Кажи ми нещо повече... какво да си подготвим за там. :?:
Не смятаме да конкурираме google :lol: просто се пошегувах, но и не изключвам възможността някога да сме на тяхно място. :---:
Гост

Мнениеот Гост » 18 Яну 2009, 23:23

Какви капацитети си имаме :D :D :D

kakafon написа: аз съм писал бизнес план по програма на Министерство на икономиката и UNDP, който съм спечелил.
Гост

Мнениеот _bioHAZArd_ » 19 Яну 2009, 10:00

kakafon написа:Илияна, не сме предвидили обаче разходи за CEO (това до колкото знам е оптимизация на енджина). Кажи ми нещо повече... какво да си подготвим за там. :?:
Не смятаме да конкурираме google :lol: просто се пошегувах, но и не изключвам възможността някога да сме на тяхно място. :---:

СЕО - Search Engine Optimisation или на български - оптизация за търсещи машини - това ще рече да подготвиш собственият си сайт така, че да бъде харесан от гугъл за да може за определени търсение да излиза на предни позиции - общо казано. Това обхваща безкрайно много аспекти. Така че ако искаш повече информация пиши :)
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот Ilijana » 19 Яну 2009, 14:01

kakafon написа:Илияна, не сме предвидили обаче разходи за CEO (това до колкото знам е оптимизация на енджина). Кажи ми нещо повече... какво да си подготвим за там. :?:

Честно казано, леко съм озадачена от факта, че ще правите бизнес в интернет, направили сте бизнес-планове и маркетингови проучвания, а не сте се заинтересували по-внимателно от темата за СЕО-оптимизация. Какво точно сте проучили за вашите потенциални конкуренти? Не сте ли се заинтересували, откъде те имат посещения и защо са популярни? Или мислите, че като ще си направите по-интересен и по-красив сайт, хората сами ще ви откриват и ще се редят на опашката да ви гледат? Не сте ли виждали сайтове с много примитивно съдържание, но посещавани от доста хора? Защо ли става така?

Вече отбелязах, че в интернет-бизнeса има тънкости, които го различават от бизнеса "в реалния живот". Едно от тези различия е влиянието на СЕО върху дейността на бизнес-сайта. Този фактор се отчита и при планирането на дейността и изобщо при маркетинга на бизнеса.

_bioHAZArd_ е написал много точно за същността на СЕО-оптимизацията. Каквото касае начините това да се направи ... това е цяла наука. Специалистите не случайно взимат пари за това - знанията се събират по трохички, години наред, а ситуацията в интернет се променя почти всеки ден и иска следене и промени в начина на действие. Търси и чети всичко, което ще намериш по въпроса в интернет, учи се (аз се учих доста години) или наеми човек, който вече има тези знания и ще ги сподели с бинеса ти.

СEO оптимизация от Google.
Последна промяна Ilijana на 20 Яну 2009, 18:35, променена общо 1 път
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Гост » 19 Яну 2009, 21:47

Няма място за озадачаване :roll: До онзи ден (деня на първия ми пост), не знаех толкова много неща...пропуснали сме разбира се! Няма начин да не направим грешки.
Продължаваме да учим! :books:
Гост

Мнениеот Гост » 23 Апр 2009, 19:11

Здравейте,
отдавна не сме писали тук. Новините са че намерихме начин да финансирме идеята за уеб платформа грантово и сега натъкмяваме пак бизнес плана. Нуждаем се отново от вашата помощ
1. Какво ще ни посъветвате относно регистрацията по ДДС, като се има в предвид че мислим да печелим от реклама и от интегрирана система за SMS плащане но чак след един период от 3-4 месеца след старта?
Освен това има и точки от бизнес плана за които ни трябва повече инфо съвет. Ето ви цитат:

3. Данъчен режим:
.............................………………………………………………………………………………...
4. Регистрация по ДДС
5. Нормативни изисквания, касаещи дейността:
6. Необходими лицензи и разрешителни за дейността

Ще се радваме за помощ
Гост

Предишна

Назад към Бизнес в Интернет