Как да направим сайт за обяви?

Как да направим и развием бизнес в Интернет. Как да печелим в мрежата.

Мнениеот Brachi » 20 Май 2008, 10:59

Наистина ли е толкова безпроблемно започването на бизнес в

интернет? Аз например доста отдавна мисля да направя някакъв сайт

за обяви. Сега съм на път да задам един малко странен въпрос. Той

е: Чудя се има ли някакви правни изисквания пред създаването на

подобен тип сайт (за обяви). Имайки предвид голямото разнообразие

от нормативни актове нищо чудно да има нещо и за интернет

сайтовете. Основният начин за генериране на приход от един сайт е

от рекламата. Има ли и там някакви моменти свързани с правото или

не? Ами данъци някакви??? Или ако нямаш фирма, кои ли ще ти търси

сметка, какви приходи получаваш от сайта си. :D
Аватар
Brachi
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот Brachi » 21 Май 2008, 23:40

Всъщност аз вече получих някакво просветление по въпроса, макар и информацията да е от доста общ характер. Така че ако някой друг има подобен въпрос, ще се радвам ако мога да му бъда полезен.

Пред създаването на сайт няма кой знае какви правни изисквания и спънки. Законите, които имат касателство с този вид дейност са следните :

Закон за защита на потребителите http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135513678

Закон за електронната търговия http://lex.bg/f/Ecommerce.doc

Закон за Задълженията и Договорите http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2121934337

По отношение на данъците, ако сте физическо лице, доходите се облагат по ЗДДФЛ, ако имате фирма, доходите се облагат по ЗКПО.

За регистрация на домейн тип com не се изисква никакви данни и формуляри, такива изисвания има само за домейни в областта на bg - т.е. за да регистрирате име завършващо на .bg се изсква да имате търговска марка, лиценз или патент или пък името на фирмата да е точно като името на домейна.

Ако някой може да допълни или корегира предоставената от мен информация да го направи тук и сега. :D
Аватар
Brachi
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот Ilijana » 22 Май 2008, 00:43

Здравей, Brachi!

Искаш ли да изнесем тази темата като отделна?

По същество:

Електронната търговия не се отличава много от всеки един вид търговия по българското законодателство. В случая със сайта за обяви дори не говорим за електронна търговия, а за предоставяне на платени услуги (реклама, публикация на обяви) чрез интернет.

Трябва да имаш фирма.

Счетоводството се осъществява по "нормален" начин: за плащанията, които куповачите ще извършват по банков път, ще се издават фактури, които ще осчетоводяваш по обичаен начин. Плащанията, извършвани на ръка искат издаването на касова бележка (съответно трябва да имаш касов апарат, ако искаш да се плаща и на ръка).

Данъците са същите, каквито и за всяка една фирма, осъществяваща търговска дейност.

Домейнът може да се закупи на името на фирмата или на частно лице - тогава добре е лицето да дава под наем домейна на фирмата за да можеш да осчетоводяваш разходите за домейна и хостинга. Имената в област .bg малко по-трудно се регестрират (трябва лично да подписваш документи или да ги заверяваш нотариално). Вече не се изисква да имаш марка, патент или фирма със същото име. Всеки може да регистрира всякакво име, стига то наистина да не е много позната марка (като, например Кока-Кола). Има един дребен проблем при домейнтие .bg - трудно ще можеш да продадеш това име, ако поискаш. Регистрацията в областите .com, .info, .eu и други се извършва много лесно и се предлага от много фирми.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Brachi » 24 Май 2008, 09:43

Здравей, Brachi!

Искаш ли да изнесем тази темата като отделна?

Да. Аз не исках да отварям нова тема и тази ми се стори най-подходяща, но май като отделна тема е по-добър вариант :D
Аватар
Brachi
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот Гост » 05 Мар 2010, 14:37

От тук следва и въпроса каква е процедурата с мобилните оператори.Ако един комерсиален сайт за обяви иска да предлага услугата платени(вип)обяви чрез sms,какви са разпределенията от sms приходи между мобилния оператор и комерсиалния сайт за обяви.Какви са критериите на мобилните оператори за да работят с въпросния сайт за обяви?Общо взето какво ще остане за собственика на сайта от един sms (примерно2.4лв),когато мобилния оператор,държавата,данъците,вземат своя дял от този sms за 2.4лв :P
Гост

Мнениеот cakky » 03 Апр 2010, 09:26

naix написа:От тук следва и въпроса каква е процедурата с мобилните оператори.Ако един комерсиален сайт за обяви иска да предлага услугата платени(вип)обяви чрез sms,какви са разпределенията от sms приходи между мобилния оператор и комерсиалния сайт за обяви.Какви са критериите на мобилните оператори за да работят с въпросния сайт за обяви?Общо взето какво ще остане за собственика на сайта от един sms (примерно2.4лв),когато мобилния оператор,държавата,данъците,вземат своя дял от този sms за 2.4лв :P

Аз работя с https://mobio.bg/ за този сайт и печалбата е 1/3 от СМС-а
Аватар
cakky
Баш кариериста
Баш кариериста

Назад към Бизнес в Интернет