Промяна на кариерата - възможно ли е и кога?

Безплатно кариерно консултиране

Промяна на кариерата - възможно ли е и кога?

Мнениеот Ilijana » 20 Окт 2007, 13:30

Здравейте, Светлана!

Бих искала да Ви питам, дали смятате, че е възможно човек с 10-годишен трудов стаж /и със съответната възраст :D / да промени кариерата си и да започне да се занимава с нещо, коренно различно от това, което е правил до сега? Или изграждането на нова кариера е възможно само на млади хора?
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата


Мнениеот Светлана » 20 Окт 2007, 15:27

Здравейте, Илияна! Отговорът ми е: "да, когато ..."
Има няколко неща (фактора), от които зависи дали човек може да промени кариерата си:

- Дали знае какво иска - в много случаи хората се съсредоточават върху това, което не искат. Това знание може да послужи за първа стъпка, но след това са нужни още отговори. Нали знаете - много е трудно да напазаруваме в магазин със списък, в който пише какво не искаме.

- Дали може - тук разбирайте дали има силите за промяна, което означава да притежава нужните смелост, търпение, упоритост, самоувереност, а и много често - наличие на подкрепа от хората около него.

- Дали има възможност - т.е. дали ситуацията на трудовия пазар, в собствената организация или там, където иска да се реализира, позволява започването на новата кариера.

- Дали има потенциал - тук се включват ключовите качества, умения, опит, знание, ценности на човека. Те може да са в полза на новата кариера, да не й влияят или да са в противоречие. А това може да се разбере още преди една такава промяна и съответно да ни помогне да се подготвим добре преди да направим голямата крачка.

Според мен, най-важното е наличието на първия фактор - желанието. То може да даде силата, която да ни накара да чакаме, да се развием по подходящия начин, да търсим възможност, както и да успеем.

Аз самата имам точно 10 години трудов стаж и в началото на тази година направих голямата промяна в кариерата си - да се занимавам изключително и само с кариерно консултиране - нещо, за което си мечтая (и се готвя) от 8 години.
Аватар
Светлана
Консултант
Консултант
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Окт 2007, 12:37
Местоположение: София

Мнениеот Ilijana » 20 Окт 2007, 15:34

Благодаря за Вашият отговор. Въпреки, че посочвате доста "дали..." изглежда, че има надежда и не трябва да се предаваме. :D
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Анализ преди промяна в кариерата

Мнениеот Светлана » 20 Окт 2007, 16:03

Така е, "дали-тата" са много - това са нещата, върху които е добре да помислим, преди да направим промяна в кариерата си. Особено, ако искаме промяната да е съзнателна и в посоката, която ни харесва.

Преди да започнем промяна, е добре да си направим анализ на точно нашата ситуация. Това можете да направите или сама за себе си, или с някого, когото да въведете във вашия случай. Задавайки си въпросите с "дали" ще откриете отговори, които ви харесват и такива, които не ви харесват. Първите може само да повишат ентусиазма ви и увереността, че точно тази промяна желаете. А вторите (тези, които не харесвате) ще можете да се заемете с промяната им, защото вече ще знаете какво ви пречи, за да осъществите промяната в кариерата си.

Например, от анализа може да открием, че още не знаем какво искаме или че нямаме подкрепата на близките си или професията, която искаме още не се търси в града/организацията, където искаме да се реализираме или пък за да практикуваме новата професия, е необходимо да повишим знанията си в съответната област и т.н.

Тези открития може да ни разколебаят, а може и да са основата на списъка от неща, които ще направим, за да си помогнем промяната да се случи и то наистина.

Промяната в кариерата не е нещо, което правим всеки ден. Затова не бива да ни плаши необходимостта от подготовка за нея и най-вече това, че не става с едно махване на вълшебна пръчица. Най-лесният начин да изядеш слон е като го хапваш хапка по хапка. Така че - смело напред!
Аватар
Светлана
Консултант
Консултант
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Окт 2007, 12:37
Местоположение: София

Мнениеот zubeid » 25 Окт 2007, 15:07

Светлана написа:Аз самата имам точно 10 години трудов стаж и в началото на тази година направих голямата промяна в кариерата си - да се занимавам изключително и само с кариерно консултиране - нещо, за което си мечтая (и се готвя) от 8 години.


Това, според мен не е съвсем промяна. Промяната е когато си работил цял живот като инженер, а ставаш банкиер. :D
Аз съм кариерист! И не ми е срам да го призная.
Аватар
zubeid
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 58
Регистриран на: 09 Яну 2007, 17:08

Мнениеот karierist » 16 Ное 2007, 14:14

Извинявайте, това е мнението на Светлана:
---------------------------


Здравей, Zubeid! Благодаря за коментара! Съгласна съм, че промяната от инженер към банкер е от категорията голяма промяна. В случая с моята промяна, който е цитиран по-горе също е направена голяма промяна, но не съм обяснила точно в какво се изразява и затова може би съм предизвикала такава реакция.

Затова ще използвам повода и ще се опитам да обясня по-подробно какво може да се има предвид, когато се говори за промяна в работата:

Ричард Боулс в "Какъв цвят е твоят парашут" говори за 4 типа смяна на професията, които зависят от двата основни аспекта на работата - наименование (името на професията) и сфера на дейност (на организацията, в която работим). Той твърди, че най-труден е прехода, когато сменяме и двата аспекта.

Може да се надгради това разбиране и да се добавят още фактори на промяната - освен какво точно работим и в коя сфера работим, за кого работим точно, как работим, къде работим и т.н.

- Съдържанието на това, което работим е всъщност професията ни, занятието ни. Промяната там е най-силна, защото касае цели масиви от знание и умение. И често е необходимо много време, за да се подготвим за нея.

- Промяната може да е в типа организация, в която работим. Да сменим малкия работодател с голяма организация или обратното. Чуждестранна компания с българска (в случаите, когато има разлика), авторитарната с либералната, компания от сектора туризъм с такава от хранително-вкусовата промишленост, може да се окаже също доста голяма промяна. Причината тук е в различната фирмена култура, принципите, привичките на компанията. Адаптацията също може да изисква големи усилия и необходимост от възприемане и овладяване на много нова информация.

- Промяната може да е и в начина на работа. Ако сме били на твърда заплата, а след това преминем към свободна професия или пък решим да започнем бизнес (да станем предприемачи) - това също е голяма промяна. Тя изисква изграждане на специфични качества, необходими за новия начин на работа, друг начин на мислене и т.н.

Колкото повече е системна една промяна, толкова по-висок е стресът и труден периода на адаптация. Затова е добре да сме внимателни, когато правим промени - да анализираме в какво се изразяват промените, какво ще е нивото на напрежение и колко да се мобилизираме, за да се справим.

В моя случай промяната беше от от първия и от третия тип:
1. станах консултант Кариерно развитие. Чисто като съдържание на работата - наложи се да се обучавам допълнително, за да овладея нови знания. Освен това смених приоритети в работата - сега работя с отделните хора и за техния интерес.
2. станах предприемач като създадох нова организация.

Когато говорим за промяна, е добре да сме наясно и за това, че за различните хора една и съща промяна може да коства различни усилия и те да подхождат към нея по различен начин. Така че "голяма" може да е "много голяма" за едни хора и "незначителна" за други. Важното е как точно ние изживяваме и се справяме с промяната.
Аватар
karierist
Site Admin
Site Admin
 
Мнения: 59
Регистриран на: 04 Яну 2007, 20:25


Назад към Експертни консултации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта