Имам нужда от съвет - Как да реша какво точно да работя?

Безплатно кариерно консултиране

Имам нужда от съвет - Как да реша какво точно да работя?

Мнениеот Гост » 16 Ное 2007, 14:01

Имам нужда от съвет.
Магистър по Икономика съм. Имам 3 години трудов стаж в счетоводно - финансови отдели в бюджетни предприятия. Не ми харесваше тази работа и я напуснах. В момента не работя, но вече не издържам финансово. Имам голям проблем със себе си. Наясно съм какво не искам, но не мога да си изясна какво точно искам. Всеки ден гледам обявите за работа с надежда, че ще ми хареса нещо, но не се получава. Винаги съм искала сама да съм си шеф и ми се ще да започна някакъв малък бизнес, но нямам капитал. Може би трябва да поработя още малко на някой шеф, но не искам счетоводство. Напоследък проявявам интерес към търговията, защото работата на търговеца ми изглежда интересна, свързана с движение и контакти, но ми се струва, че характера ми пречи да стана успешен търговец. Какво ще ме посъветвате?
Гост
 


Избер на позиция или професия

Мнениеот Светлана » 16 Ное 2007, 16:24

Здравейте, Sante!

Въпросът Ви е често срещан. Много хора достигат до момента, когато са опитали нещо и са сигурни, че не е за тях. Така консултациите при нас започват често със “Здравейте, зная какво не искам, помогнете да разбера какво искам”. Искам да Ви успокоя и да Ви кажа, че може да се излезе от тази ситуация, но преди да подходите към самото й решаване, е добре да си отговорите на въпроса – “Колко усилия и ресурси ще инвестирам в това търсене и колко дългосрочно искам да е решението ми?”. От този отговор зависи как ще продължите след това. Аз ще отговоря на въпроса и за двата случая – когато сте готова да инвестирате много усилия и ресурси и време, търсейки стратегическо решение и когато търсите спешно решение, касаещо избора на следващата Ви работа.

Започвам от по-лекото и краткото:
Вариант А - търси се отговор на въпроса “Какво да работя на следващата работа”. Ще Ви отнеме от няколко часа до няколко дни, ако работите сама или с приятел, или един – два консултантски часа, ако работите с кариерен консултант:
- Вземете един лист и изпишете всички дейности, с които смятате, че можете да са справяте или да усвоите лесно. Например – осчетоводяване, изготвяне на справки, разговор с клиенти, работа в екип, посещение на клиенти, представяне на продукт/услуга, планиране, пеене, изслушване на проблеми и търсене на решение и т.н. и т.н.
Можете да се опрете на досегашния си опит, на познанията си от завършеното образование, както и на поведението Ви извън работа (помислете си за ролите, които поемате във взаимодействието с приятели, близки, семейството – ако Ви е трудно, вземете тази информация от някой познат). Напишете само онези неща, които Ви харесват или със сигурност не Ви подтискат. Помислете добре, не отхвърляйте дадена дейност само, защото в досегашните фирми не Ви е харесвала. Възможно е спецификата на фирмите и Вашето отношение да Ви карат да не харесвате действието, а в една по-подходяща среда това да е различно.
- Сега идва трудната част – от списъка с дейности се опитайте да разпознаете някоя/няколко професия/и или позиции. Вероятно ще Ви е трудно сама - ползвайте обявите за работа, като изчитате описанията на позициите, включете свои близки в упражнението.
Целта е да получите поне една-две възможности за реални позиции, които съществуват на пазара на труда.
- Открийте някой, който работи тези неща или познава отблизо позициите и поговорете с него за детайли. Питайте за всичко, което се сетите, за да се почувствате достатъчно опознала позицията и да можете в края да си отговорите тази позиция за Вас ли е или не.
Целта на краткия подход беше да измислите позиция, за която да кандидатствате. Така че, ако на този етап, на база проучването Ви можете да изберете конкретна позиция, значи ще сте постигнала целта и ще е време да се заемете със следващия етап – подготовка за търсене на работа по тази позиция. А как точно да стане това? - е, това вече е друг въпрос, различен от този в началото.

Вариант Б - по-дългото и стратегическо решение. Може да отнеме две седмици до месец. С кариерен консултант – 4 до 5 срещи.
Целта е да се открие онази професия, която да отговаря максимално на Вашите потребности, характер, ценности, личност, умения, качества, опит, потенциал и т.н. Кариерният консултант търси тази информация за Вас, като я “изтегля” чрез упражнения, тестове и разговори. От Вас се очаква да присъствате и да се вложите максимално в процеса. В края на диагностиката вие ще разполагате с информация по различните точки. Следващата задача е да се търси онази професия, тип работодател и позиция, която да отговаря оптимално на вашите особености (изведени в отделните точки). Изборът се подпомага с допълнителна информация за отделни професии, както и със срещи с представители на различни подходящи професии. Често избора е дългосрочен. Вие ще знаете какво искате да постигнете след ... години и как постепенно да се придвижвате към този момент.

От Вас се очаква да изберете вариант А или Б и да действате. Няма невъзможни неща. Сигурна съм, че ще се намери решение. Успех!
Аватар
Светлана
Консултант
Консултант
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Окт 2007, 12:37
Местоположение: София

Мнениеот Гост » 16 Ное 2007, 21:33

Много ви благодаря! Вероятно ще се обърна към вас за индивидуална консултация.
Гост
 

Мнениеот Светлана » 17 Ное 2007, 12:58

И аз благодаря за въпроса, който зададохте! Ще се радваме да сме от полза в търсенето на Вашата истинска професия. До скоро!
Аватар
Светлана
Консултант
Консултант
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Окт 2007, 12:37
Местоположение: София


Назад към Експертни консултации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гостаcron