Отново за промените в кариерата...

Безплатно кариерно консултиране

Отново за промените в кариерата...

Мнениеот Luminosa » 26 Юни 2008, 13:05

Случаят не е мой, но ще си позволя да го коментирам, тъй като поискаха мнение от мен, пък и ми разрешиха да пиша тук.
Моя много близка приятелка, на 50+, държавен служител в администрацията от 33 години. Длъжността й е гл. инспектор в звено, което се води като най-важно, защото носи много високи доходи - престижна й е длъжността и е на добро уважение в институцията.
Заплащането обаче е естествено сравнително ниско, както обикновено при държавните служители. Тя е намислила да пусне молба за разкриване на допълнителна длъжност - ПР на звеното, функциите на тази длъжност тя така или иначе изпълнява и сега. Не знам дали стана ясно от обяснението. На практика иска да си издейства малко повече пари - заплатата й няма да стане двойна. Но на фона на моментната й, и +100-200 лева си е доста добре. Освен това иска да получи някакво развитие, без значение, че ще е минимално.
Искам да уточня, че госпожата е единствената в съответната инситуция, която притежава диплома за квалификация по "Маркетинг, реклама и бизнес комуникации".
Тя е подготвила всичките си документи, дипломи, автобиография... Навила си е на пръста и е решила, че нещата трябва да се случат сега и веднага. Не иска да го мисли за в бъдеще - ако ще става, да става... Аз я посъветвах да си подаде документите през семптември, когато ръководството ще е в пълен екип. Сега из държавните администрации е доста лежерно положението.
Тя е показала документите на "най-малкия" шеф - той е подскочил уплашен, общо взето. Предстояли съкращения в институцията - около 50 човека. И не знам си още какво...
Но има още 2-ма или 3-ма човека над тях, баш шефовете, както се казва. Тяхната дума ще е меродавна. Те имат доста добро отношение към нея, оценяват я като незаменим кадър.
Искам да поясня, че институцията е доста добре с материала, в смисъл може да си позволи да плаща още малко пари месечно...

Въпросът е кога и как да се направят нещата!

Очаквам вашите коментари, за които предварително ви благодаря!
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София


Здравей

Мнениеот eser » 27 Юни 2008, 08:15

Точно сега е момента. Сега започнаха атестациите в държавните институции. И сега е момента да се правят корекции в щатните разписания на институциите. За съвместяване на дейности наистина може да получи възнаграждение, но то не може да е повече от 50% от основната заплата на новата длъжност. В този случай няма да се наложи и да се прави конкурс.
Успех.
Дари добро, то ще ти се върне...
Аватар
eser
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 55
Регистриран на: 07 Апр 2008, 15:50

Мнениеот Luminosa » 27 Юни 2008, 08:31

Eser, това и за висшите учебни заведения ли важи? :roll:
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София

Мнениеот Ilijana » 27 Юни 2008, 10:35

В момента се извършва (или по-скоро, приключва) "оптимизирането" на държавната администрация. С други думи, стават големи съкращения, като масово задълженията, изпълнявани от двама-трима служители се прехвърлят на един. В тази светлина желанието на твоята приятелка, Луминоса, е ... много оптимистично. Всички щатни бройки вече са разпределени и вероятността да има нова такава е много малка.

Но, наистина, сега е моментът да се преразгледат заплатите на служителите. Има малка вероятност да се увеличи заплатата на твоята приятелка, но не за съвмещаването на длъжностите, а за натоварването, което има в работата. Тя не бива да се предава, а да пише докладни до ръководството.

Между другото, като говорим за кариерата, защо тя да не кандидатства в друга институция с по-висока заплата /длъжност? Мисля, че Светлана (нали сме й "на гости" в момента:) ) ще напише няколко думи за това, дали една жена на 50 години има шансове да се реализира на друго място.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Luminosa » 27 Юни 2008, 14:16

Илианка, много ти благодаря за мнението.
Приятелката ми не иска да се мести. Освен това, звеното, което тя управлява носи невероятни приходи на институцията й. Съответно тази признателност от страна на ръководството е многократно засвидетелствана. За тези 33 години тя не е била все на една и съща позиция. Проблемът е, че няма по-висока длъжност от тази, на която е в момента... Тоест си мислим, че единственото решение, най-малкото за разнообразие - е да се отвори нова длъжност, която тя да съвместява със сегашната й. Отново искам да уточня, че тя и в момента си движи ПР-ските задължения. Но не е официално, нито заплатата й е променена...

Очаквам още коментари - принтя ги и довечера ще й ги дам!
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София

Подготовка за искане на повишение

Мнениеот Светлана » 02 Юли 2008, 09:02

Здравейте и от мен!

Luminosa, Еser и Ilijana са дали много добри съвети, в които се съчетава добрата осведоменост за спецификата в държавната администрация с разумни доводи.

Според мен, спокойно можеш да посъветваш приятелката си да действа и то в момента, в който има възможност за контакт с тези, които взимат решение. На база информацията от Еser и Ilijana, чисто технически момента и искането са напълно адекватни.

Може би е добре преди да действа приятелката ти да си направи малък анализ за преценка на риска – да се опита да си отговори какво би се случило във всичките възможни отговори на нейното искане и готова ли е да поеме риска, че може да се случи възможно най-неблагоприятното за нея. Разглеждайки тези (по-неблагоприятните случаи), е възможно да й хрумне как точно да подходи, за да намали още малко риска (например да събере още факти за това с какво точно ще допринесе след като заеме официално позицията).

По принцип (възможно е да е така и в държавната администрация), когато се говори за повишение, искащият го е добре да фокусира изложението си върху бъдещето, а не върху това, което е постигнал към момента. То също е важно да се спомене, но само като база (например “правила съм успешно .... над 10 пъти за последните 6 месеца, което ще ми помогне да продължа да се справям с подобни ситуации без да има нужда от период на усвояване на тази дейност”). Логиката е, че работодателят трябва да “усети” ползата от това, че от тук нататък ще му се налага “дава повече” на този служител. Това е сделка и за да се продаде успешно, отсрещната страна (работодателят) трябва да знае какво печели от сделката и това, което печели наистина да е стойностно за него. Пак подчертавам, че говоря по-принципно. Държавната администрация е специфично място и е възможно това правило да не действа с пълна сила. Ще оставим това в ръцете на приятелката ти, Luminosa – нека тя да прецени. Струва ми се, обаче, че е възможно да се подходи по-индивидуално и частта с ползата от “сделката” да се поднесе освен като цяло за отдела / организацията и като полза за отделния неин ръководител, с който ще говори/уведомява за желанието си.

Също много е важно да няма нотката на “изнудване”. Никой работодател не обича внушението “или ме повишаваш, или си отивам”. Добре е да покаже колко е важно такова развитие за нея, но да няма фатална нотка в това.

И накрая – нещо, което съветвам при подобни ситуации, хората с които работя – ако ще има и устно изложение (среща за представяне на искането) пред неин ръководител – нека да отдели време за това да си представи срещата от началото до края и да напише своята част буквално дума по дума. След това да прочете отново написаното и да се опита да “усети” как звучи написаното от гледна точка на нейния събеседник. Да нанесе корекции, ако се налага. След това да си осигури възможността да прочете написаното точно преди срещата. Не е нужно да го е научила наизуст – просто е добра основа в момент, когато започват да въздействат емоциите (притеснението, вълнението).

Желая успех на приятелката ти, Luminosa!
Аватар
Светлана
Консултант
Консултант
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Окт 2007, 12:37
Местоположение: София

Мнениеот Luminosa » 05 Юли 2008, 16:59

Благодаря! :D
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София


Назад към Експертни консултации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron