Случаят не е мой, но ще си позволя да го коментирам, тъй като поискаха мнение от мен, пък и ми разрешиха да пиша тук.
Моя много близка приятелка, на 50+, държавен служител в администрацията от 33 години. Длъжността й е гл. инспектор в звено, което се води като най-важно, защото носи много високи доходи - престижна й е длъжността и е на добро уважение в институцията.
Заплащането обаче е естествено сравнително ниско, както обикновено при държавните служители. Тя е намислила да пусне молба за разкриване на допълнителна длъжност - ПР на звеното, функциите на тази длъжност тя така или иначе изпълнява и сега. Не знам дали стана ясно от обяснението. На практика иска да си издейства малко повече пари - заплатата й няма да стане двойна. Но на фона на моментната й, и +100-200 лева си е доста добре. Освен това иска да получи някакво развитие, без значение, че ще е минимално.
Искам да уточня, че госпожата е единствената в съответната инситуция, която притежава диплома за квалификация по "Маркетинг, реклама и бизнес комуникации".
Тя е подготвила всичките си документи, дипломи, автобиография... Навила си е на пръста и е решила, че нещата трябва да се случат сега и веднага. Не иска да го мисли за в бъдеще - ако ще става, да става... Аз я посъветвах да си подаде документите през семптември, когато ръководството ще е в пълен екип. Сега из държавните администрации е доста лежерно положението.
Тя е показала документите на "най-малкия" шеф - той е подскочил уплашен, общо взето. Предстояли съкращения в институцията - около 50 човека. И не знам си още какво...
Но има още 2-ма или 3-ма човека над тях, баш шефовете, както се казва. Тяхната дума ще е меродавна. Те имат доста добро отношение към нея, оценяват я като незаменим кадър.
Искам да поясня, че институцията е доста добре с материала, в смисъл може да си позволи да плаща още малко пари месечно...
Въпросът е кога и как да се направят нещата!
Очаквам вашите коментари, за които предварително ви благодаря!