Проблемите на работещата жена

Тук е малкото кътче на кариеристката, където можете да споделите всичко, което отличава кариерата и живота на жените, които правят кариера.

Проблемите на работещата жена

Мнениеот Luminosa » 12 Май 2007, 23:46

У нас до средата на 90-те години жените работеха основно в индустрията и селското стопанство. Сега процентът на заетост при жените от сектора на услугите се е увеличил многократно, което се наблюдава в почти всички страни от Европа. Естеството на работата дава възможност на жената да използва нетрадиционни форми на работа, като удължен работен ден, разпокъсано работно време, заетост на няколко работни места и др. За жената работата е източник на икономическа независимост и възможност за утвърждаване, както в обществения, така и в личния живот. Което не значи, че работният ден минава безоблачно. Жените се сблъскват с много сериозни проблеми. Запазване на професионалната си кариера след като забременеят и родят и след това съчетаване на работата с домакинските и майчинските ангажименти.

Продължителността на работното време най-често е от 8 – 10 ( в някои случаи и повече) часа, а на работна седмица от 5, а дори и 6 дни. В много случаи този труд не се отчита нито като удължен, нито като извънреден. На повече от 25% от работещите жени се налага да работят повече от 8 часа, голяма част от които не се компенсират.

А натовареността на работата се покачва без да се отразява на заплатата. Работодателите плащат месечни заплати, с което пада цената на труда за час. От друга страна жената се бори с умората и невъзможността да възстанови силите си след тежкия работен ден.

Някои жени се чувстват по-натоварени в къщи отколкото на работното си място. В много семейства домакинските функции остават “привилегия” на нежната половинка. Задълженията свързани с дома не са поемани от двамата членове в семейството, а жената се разкъсва между отглеждането на децата и прането и чистенето, което рано или късно формира чувството на вина, че не е изпълнила докрай съпружеските и майчинските си задължения.


Наред с голямото натоварване в работата, жените все по-малко имат възможност да отсъстват по време на работа – почивките са строго регламентирани, като са сведени до минимум.
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор
 
Мнения: 274
Регистриран на: 11 Май 2007, 21:43
Местоположение: София


Мнениеот Ilijana » 13 Май 2007, 01:24

Да не се оплакват само българките - Кариерист в края на април е публикувал следното:

Жените в САЩ получават по-малки заплати от мъжете

Жените в САЩ получават едва 80 на сто от трудовото възнаграждение на колегите си – мъже една година след като са завършили висшето си образование. С годините разликата между заплащането на двата пола става още по-голяма. Това сочат резултатите от изследване на Фондацията за образование към Американската асоциация на жените с висше образование.
Десет години след като завършат образованието си, американките получават едва 69 на сто от това, което получават мъжете, посочват авторите на изследването.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата


Назад към Кариеристка

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron