Бизнес в днешно време

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Бизнес в днешно време

Мнениеот jeep0700 » 20 Апр 2010, 23:18

Здравейте!
Запалих се по следната идея за бизнес:
мобилна гумаджийница - правите заявка за смяна на гуми на място(ако не може да напускате раб. си място, а зимата тропа на вратата), идва оборудваната мобилна гумаджийница и ви прави на 100% обслужването, което ще ви направи и обикновената гумаджийница, смао дето няма да чакате на опашка за ред, защото сте си записали ден и час за мобилната услуга.
Сега търся вашето мнение. Има ли почва такава услуга и нас. Българина дорасъл ли е да си пести дотлкова времето, че да ползва тази услуга? Изобщо мнения събирам.
Иначе съм го обмислял, премисля, смятал себестойнст и т.н. Доста по-нерентабилна е от стационарна гумаджийница, ако и двете работят на 100% обаче
jeep0700
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот jeep0700 » 24 Апр 2010, 08:05

43 прегледа, а никой не каза, дали би се възползвал от удобството на тази услуга или предубеждението ни новото е все така силно от край време?
jeep0700
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот icelemon » 24 Апр 2010, 09:09

Здравей!
Най-добре задай тоя въпрос (може да е придружен с анкета) във специализирани форуми като тея на мерцедес, ауди, бмв, рено, сеат , офроуд форуми и доста други където хората ежедневно обсъждат теми свързани с колите и тяхната поддръжка. Там би получил няй-точна информация дали биха се възползвали от такъв вид услуга. Иначе идеята ти е интересна и доста новаторска :)
Успех!
icelemon
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот berov » 24 Апр 2010, 10:45

Мнение ...
Какви са ползите за потенциалните клиенти на тази услуга?
Какви допълнителни услуги могат да се предложат?
В кой пазар ще предлагаш тази услуга (град, регион, област)?
Кои ще са потребителите на тази услуга?
Какви са характеристиките на потребителите, които ще потребяват услугата (пол, възраст, приход)?
От какъв човешки ресурс ще имаш нужда?
От какъв интелектуален капитал ще имаш нужда?
Какви финансови ресурси са необходими?
Къде ще намериш тези финансови ресурси?
Какви материални ресурси ще са ти нужни?
Къде ще намериш тези материални ресурси?
Какви информационни ресурси ще са нужни?
Какви са източниците на тези информационни ресурси?
Ще успееш ли да генерираш свръх печалба (просто печалба няма да ти бъде достатъчна)?
Какъв е целия процес на работа?
Направи си план на процеса/ите. Така ще изскочат още въпроси, на които трябва да дадеш отговор, докато не откриеш формулата на успеха за този вид бизнес.
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот nedka27 » 26 Апр 2010, 10:24

Здравей, аз ще ти дам пример със ситуация която се случи при нас.Имаме служебен микробус, който управителят на фирмата спира пред офиса.Лоши съседи или конкуренция нарязаха и 4-те гуми.Варианта за подмяна е единствено да извикаме гумаджии.Обадихме се на няколко места, но от всякъде ни отказаха.Добре, че имаме клиент, който има такъв бизнес, че се съгласи да ни съдейства.
Това е.Мисля, че има ниша за този бизнес.
Желая ти успех!
nedka27
Баш кариериста
Баш кариериста

Re: Бизнес в днешно време

Мнениеот min4o_praznikov » 16 Юли 2012, 19:21

jeep0700 написа:Здравейте!
Запалих се по следната идея за бизнес:
мобилна гумаджийница - правите заявка за смяна на гуми на място(ако не може да напускате раб. си място, а зимата тропа на вратата), идва оборудваната мобилна гумаджийница и ви прави на 100% обслужването, което ще ви направи и обикновената гумаджийница, смао дето няма да чакате на опашка за ред, защото сте си записали ден и час за мобилната услуга.
Сега търся вашето мнение. Има ли почва такава услуга и нас. Българина дорасъл ли е да си пести дотлкова времето, че да ползва тази услуга? Изобщо мнения събирам.
Иначе съм го обмислял, премисля, смятал себестойнст и т.н. Доста по-нерентабилна е от стационарна гумаджийница, ако и двете работят на 100% обаче

Темичката е доста стара и навярно неактуална за колегата питащ към днешна дата, но да се изкажа и аз по въпроса.

Идеята като цяло не е лоша, но едва ли ще е добре работеща в Бг условия.

Главно и основно
1.ЦЕНАТА.
Цената на услугата навярно ще е поне 2 пъти по-висока от тази на стационарните гумаджийници, което навярно ще отблъсне потенциалните клиенти до голяма степен.
2.Цената на оборудването няма да е никак малка.
3.Предвижването и позиционирането няма да е лесно, главно поради големината на подвижната гумаджиница.Според мен ще е нужен средно голям или направо голям камион !
4.Рентабилността дори и при двойно по-високи цени може да не е добра.Особено в големите градове с по интензивен трафик предвижването от един клиент до друг може да ви отнеме часове.Докато стационарните гумаджиници за това време могат да обслужат по няколко клиента на работно място (обикновено дори и най-малките гумаджийници могат да обслужват по 3 и повече автомобила едновременно) вие ще сте обслужили само един клиент !
5.Наличността на гуми.Клиента обича да разгледа между няколко модела и марки гуми реди да избере.Ще можете ли да разнасяте един камион пълен с гуми с вас и доколко разумно ще е това ?
6.Нямаш съпътстваща услуга,кафе,безалкохолно,сандвичи, но пък имаш гориво,консумативи и 2-3 човека с 1-2 автомобила др.

А ами ако човека си е взел или има 4 гуми втора употреба и ви извика на 15-20 км. да идете да му ги смените.В нормалните сервизи ще му вземат 3-5 лв на гума демонтаж,монтаж,баланс и тн.Ще се разкарвате ли са 20 лв на 20 км отиване и 20 км връщане с камион пълен с оборудване за 20 лв и около 1 час+загубено време.Защото не е тайна че гумаджийниците печелят главно от надценката на гумите били те нови или втора употреба !
А от друга страна клиента едва ли ще го интересува, че вие имате разходи само за нафта едни 15-20+ лв и ще е съгласен да ви плати 40+ лв вместо обичайните 15-20 лв в кварталната гумаджийница.

Във всички случай ще трябва да имате и стационарна база склад където да складирате техниката,гумите и джантите, което ще е допълнителен разход.

Все въпроси на които ще е добре да си отговорите и да се поставите на мястото на клиента преди да стартирате каквото и да е.

Положителните страни са.

1.Удобството за клиента
2.Пестене на неговото време/евентуално (макари в БГ това да не се цени и за най-малкото нещо хората си взимат неплатена отпуска да се борят с вятърни мелници и всякакви институции и бюрократщини)

2.1Евентуално защото клиента ще трябва да излезе от работа или на уреченото място да си избере гуми и ще има едни 20-30 мин след които отново ще трябва да се върне да си заключи автомобила и да си прибере старите гуми.
Смея да го твърдя че няма да спести кой знае колко време защото съм ползвал подобна услуга за монтиране на МР3 плеар за да важи гаранцията.Излязох на паркинга пред работата ми чаках го 20 минути защото закъсня имало трафик.След това ми каза :
-Имате ли кабели ?
-Ами не какви кабели ?
-Той ми извади едни кабели от багажника си и ми каза стрували 15
-Ама нали монтажа е безплатен
-Монтажа Да ама кабелите Не
-Изчаках го 15-тина минути и си заключих автомобила.
Общо взето загубих около 1 час и малко се по изнервих.

Те такива ти ми работи.

Може би по-добра идея е да имате основна стационарна гумаджийница + пътна помощ и някакъв вид смяна на гуми на място при екстремни случаи като този с 4-те нарязани гуми или пък много заети клиенти, които навярно ще са единици.

айде със здраве :-)))
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Назад към Идеи за бизнес