Страница 1 от 1

Винаги съм се чудил за тези фирми...

МнениеПубликувано: 12 Мар 2007, 14:54
от zubeid
Винаги със се чудил за посредническите фирми :roll: - защо работодателите им плащат? Те не разбират ли, че фирмите уреждат свои хора и пребират парите за нищо? Глупаво е да плащаш пари на някой, който ще ти обясни защо трябва да вземеш на работа някой парашутист. Не е ли по-сигурно да си имаш свой човек във фирмата за тези цели?

МнениеПубликувано: 14 Мар 2007, 15:46
от Ilijana
Подкрепям въпроса :?: :?: :?:

МнениеПубликувано: 07 Ное 2007, 20:28
от smile
Аз не съм съгласна с мнението, че посредническите фирми уреждат свои хора на позициите, по които работят. Може би има и такива и вероятно те уронват името на Агенциите за подбор на персонал. Смятам, че има много плюсове за самия работодател да наеме подобна консултантска агенция. Разбира се, че по-добрия вариант е човекът, който ще се занимава с подбора на кадрите, да е част от организацията, но това означава още един служител, още едно работно място, още една заплата, осигуровки и т.н. Това има смисъл за фирми с голям персонал, които могат да си позволят да имат отдел "Човешки ресурси", занимаващ се не само с подбор, а и с обучения, мотивационни схеми и всичко, касаещо наемането и задържането на качествени служители. Агенциите предлагат професионална помощ при намирането на кандидата, който ще отговаря на формалните изисквания на вакантната позиция и ще се вписва в екипа, с който ще работи като личност. За съжаление са малко агенциите, които имат някакви ценности, принципи и стандарти на работа. И все пак ги има!

МнениеПубликувано: 08 Ное 2007, 13:37
от Ilijana
Напълно съм съгласна с теб, smile! Въпросът е колко агенции спазват "ценностите", за които декларират и колко специалисти наистина могат да работят с хора, а не само имат дипломи и теоретични познания.

В момента в България има много голям проблем - няма достатъчно квалифицирана работна ръка. Въпреки безработицата и декларациите пред обществото, че хората страдат без работа, истината е друга - няма хора, които наистина могат да работят. Странна ситуация, не намирате ли?

МнениеПубликувано: 08 Ное 2007, 13:52
от smile
Определено ситуацията е интересна :) не е толкова странна...има обяснения за това, което се случва и факторите, които са довели пазара на труда до това състояние не са един и два...
Със сигурност положението не е розово...има определени ниши, които наистина страдат от липсата на квалифициран персонал, който наистина може да работи...Има варианти нещата да се нормализират. Тук отново са намесени много фактори - качество на образованието, наличие на квалификационни центрове, умение на работодателите да задържат профилираните специалисти, да се грижат за развитието на човешкия ресурс, да бъдат коректни и да инвестират в служителите си....има варианти, но май на никой не му се занимава....