Страница 1 от 1

Стартиране на бизнес без напускане на работа?

МнениеПубликувано: 19 Юни 2009, 13:22
от Гост
Здравейте,

искам да попитам длъжна ли съм да уведомявам настоящия си работодател, че регистрирам фирма на мое име, която в близките 2-3 месеца няма да има дейност? Дейността на фирмата ще съвпада с тази, в която работя в момента, но по никакъв начин няма да е конкурент, тъй като продуктите, които ще предлага, ще са в съвсем различна област.

Предпочитам да не уведомявам работодателя си, ако това законово е възможно и разрешено. От етична гледна точка би било добре да споделя този факт, но в моя конкретен случай смятам, че е по-добре никой от фирмата да не знае за бъдещата ми странична дейност.

Ще бъда благодарна за всякаква информация по въпроса!

Не не си длъжна

МнениеПубликувано: 22 Юни 2009, 18:14
от dimitarma
Не си длъжна и даже е препоръчително! Никой не го засяга с какво се занимаваш в личния си живот. Дори и да си конкурент на сегашната си фирма пак си е твоя работа.

Обаче! Като собственик на фирмата си длъжна да се осигуряваш отново.
Ако не искаш - тогава трябва да подадеш заявление в данъчното, че прекратяваш временно управлението точно ти, а някой друг ще се занимава с това. Така легално няма да се осигуряващ. В противен случай държавата ще си иска парите. Това е!

МнениеПубликувано: 24 Юни 2009, 09:26
от Гост
Здравей, dimitarma!

Благодаря ти за отговора.
Всъщност в понеделник се посъветвах и с адвокат и ти принципно си прав, но има две положения, при които това правило не важи.
Значи според закона съм длъжна да уведомя работодателя си, ако съм Управител на собствената ми фирма. Не съм длъжна, в случай че съм собственик, но не съм Управител. Длъжна съм също така да го уведомя или направо да напусна, ако собствената ми фирма е конкурент на работодателя ми. В противен случай могат да ме съдят.
Ами това е :)

МнениеПубликувано: 17 Юли 2009, 16:57
от brendelina
T.e. ако имам собствена фирма (която няма нищо общо с настоящата ми позиция) и съм управител в нея... тогава необходимо ли е да уведомя работодателя си?