Страница 1 от 1

Некои съображения...

МнениеПубликувано: 24 Юни 2008, 16:54
от apostol
ОПАСНА ЛИ Е WI- FI ВРЪЗКАТА?...


„Ползвате ли wi- fi?...” Това е въпросът на деня. Учените обаче предупреждават: подрастващите не бива да поставят в скутовете си своите преносими компютри с безжичен интернет достъп! Така поне смята професор Лоури Чалис, който оглавява американския правителствен комитет за безопасност на мобилните устройства.

Причина за безпокойство в случая са не самите мобилни компютри, а вградените им wi-fi портове. Според професора състоянието на потребителите от рисковата група трябва да бъде следено поне докато завършат изследванията на потенциалните здравословни проблеми, свързани с използването на wi-fi технологията. Дотогава е препоръчително децата и подрастващите да стоят на безопасно разстояние от вградените в корпуса на лаптопите антени.

Според официалното становище на Агенцията за защита на здравето, устройствата използващи wi-fi стандарта, са значително по-маломощни от мобилните телефони и следователно не представляват реална опасност за потребителите.

Според професор Чалис wi-fi връзката е наистина безопасна, но само когато антената на устройството е разположена на достатъчно разстояние. Именно поради това проблемът не съществува при десктоп машините, които са разположени на поне 20 см. от краката на потребителя. При това положение излъчването на wi-fi предавателя се равнява на около 1% от това на мобилния телефон.

Положението обаче е коренно различно, когато поставите лаптопа в скута си. В този случай wi-fi предавателя се намира на не повече от 2 см от вас, а излъчването му се доближава до това на мобилните телефони.

"Логично е, щом съветваме децата да ограничат използването на мобилните телефони, да ги посъветваме да не държат лаптопа в скута си, докато използват wi-fi връзката.” – завършва професорът.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ